Champagne Demière

Historien börjar i byn Fleury la Rivière 1936 då Fernand DEMIERE köper de första vinstockarna. Druvorna som odlades såldes sedan till Négocianter fram tills andra världskrigets utbrott. 

1945 sålde Fernand sina första flaskor till vinhandlare inne i Epernay.

1956 hade man ca 80 vinstockar och samma år beslutar hans son Jack som var 16 år att fortsätta att arbeta på familjens gård och hans mål var att utveckla verksamheten. Jack bygger upp sin egen produktion av champagne, vilket gör att han, tack vare fördelarna, kan köpa mer mark för odling av druvor.
1966 köper Jack sin första egna källare mitt i byn bestående av två traditionella Champagne-pressar (Coquard). Tillsammans med sin fru Arlette påbörjar han en ny era i husets utveckling.
1998 tog Audrey som är dotter till Jack och Jérôme över och grundade 2003 företaget A & J DEMIERE. De förvärvade en ny källare 2010 för att få mer utrymme och för den ökade produktionen och lagringen, och 2015 byggde de en ytterligare ny källare samt utrymme för att kunna ta emot större grupper och sällskap för provningar. 

Vingårdarna som vetter mot sydsydost, ligger i utkanten av ”Montagne de Reims”, koncentrerade runt den lummiga byn Fleury la Rivière, som i sin tur vetter mot ”Vallée de la Marne” (Marndalen). Terroiren kännetecknas av sin rikedom i sandlera, och i synnerhet av sin berömda jordmån rik på fossil och snäckskal  från den luetiska eran. Denna ursprungliga jord är den “röda tråden” som ger vinerna en outtömlig källa till nöjen som kombinerar finhet, elegans och ”sälta” och blommighet.

Man arbetar hårt med att sänka sitt Co2 avtryck i produktionen, tack vare närheten till produktionsanläggningarna, och genom intelligent vingårdsarbete med respekt för naturen: mekaniskt markunderhåll, insektsmedelfritt skydd och organisk gödning.

Vinifieringsmetoderna ger sitt uttryck i vinerna och man håller sig till gamla traditioner genom att använda traditionella träpressar, s.k. coquardpressar, lagring i grottliknande källare och på ekfat, samtidigt som de förnyar sig. Man har införskaffat betong ägg för lagring av specifika cuvéer, man har byggt upp ett s.k. solerasystem bestående av ekfat för cuvéer och nischade årgångar, något som fortfarande är  en sällsynt förekomst i Champagne.
Man har ingen malolaktisk jäsning eftersom man vill bevara den naturliga syran och fruktigheten. Man har filosofin och vill behålla egenskapen som man kallar  ”The DEMIERE Style” som är Sälta, friskhet och fruktighet i sina champagner.

• Odlingsplatserna har alla sin unika “terroir” av sandjord med stort inslag av kalksten och fossil som ger friska och fräscha viner med frukt, syra, kropp, rödbäriga toner och aromatisk karaktär med, mineralitet och sälta.
• Gården odlar 50% Meunier, 20% Chardonnay och 30% Pinot Noir
• Odlingsbar yta ca 9 hektar
• Årsvolym, ca 65 000 flaskor
• Man producerar 13 olika cuvéer (inklusive 1 Côteaux Champenois Blanc)
Jérôme var medgrundare av Meunier-Institutet, en sammanslutning av producenter som producerar och marknadsför champagne av Meunier druvor

Vårt urval