Weingut Forstreiter

VINGÅRDEN OCH VÅR FILOSOFI

Meinhard Forstreiter tog över gården från sina föräldrar år 2001 med sin fru Isabella, modernisering av verksamheten. Han hade vuxit upp på gården och var självklart bekant med varje detalj, varje hörn av sina vingårdar: de detaljerade villkoren för de enskilda mikroklimaten, vinstockarna och deras specifika egenskaper.
Sedan dess har gården vuxit stadigt till den punkt där de nu har stolta femtiofyra hektar under odling, där de främst odlar och vinifierar Grüner Veltliner i alla dess olika former och storlekar – skarpa, livliga viner samt smidiga, nästan Burgundisk stil med en krämig konsistens. Dessutom producerar Forstreiter eleganta Rieslings, en fin Sauvignon Blanc och den särskilt läckra & inbjudande Gelber Muskateller, åtföljd av röda viner på Zweigelt, Sankt Laurent & Pinot Noir druvor, som framgångsrikt marknadsförs över hela världen.
Meinhard Forstreiter son Daniel – den femte generationen av familjen – är redan starkt engagerad i gårdens arbete och ger stöd till sin pappa i källaren.

Region & Historia
Det sydöstligaste distriktet i Österrikes ”Vitvins huvudstad” – Krems – ligger vid Donau-floden. Familjen Forstreiters gård ligger här i den idylliska vinodlingsgemenskapen Hollenburg, familjeägt sedan 1886 och har därmed en stolt och lång vinmakartradition. Familjen lever och arbetar på en plats som är ovanligt rik på vinodlingshistoria, med officiella handlingar som går tillbaka till år 400 fk.
Liksom de närliggande vingårdarna i Wachau-dalen och det närbelägna Kamptal, drar Kremstal också fördel av det dynamiska klimatsystemet, mellan de fina och fuktiga influenserna från den närliggande Waldviertel och de varma, torra vindarna som stiger från de Pannoniska lågländerna i öster. Dessa kontraster i temperaturen får vinstockarna att ”andas”, vilket gör att druvorna ackumulerar mer koncentration (och därmed mer komplexitet och finess än vad de kan göra på annat håll), vilket ger viner som är fängslande för deras mineralitet, kryddighet och djup frukt – allt lägger till omistliga och distinkta smakprofiler.
Forstreiters vingårdar – var och en av dem är högt belägna – spridda runt Hollenburg, nära eller direkt inpå Donau vid höjder mellan 150-350 meter. Klimatförhållandena verkar gynna familjen och skydda dem från vädret – det har inte skett frostskador här på decennier!
Landskapet har utformat gården med en mängd olika terroirer, med lössjord av varierande djup, blandjordar och det unika ”Hollenburger-konglomeratet” – delvis pressade och krossade alluviala stenarter från istiden, en särskilt kalkhaltig jord som ger friska kryddiga Viner med mycket mineralitet även under varma år.

Hållbarhetscertifiering

Forstreiter vill vi bevara friska vingårdar för kommande generationer. Sedan den 28 mars 2019 är man ett av cirka 80 certifierade vingårdar ”Sustainable Austria” i Österrike. Ekologi, ekonomi och sociala frågor är de centrala punkterna för certifieringen ”Hållbart Österrike”. Detta innebär bland annat att man inte använder insektsbekämpningsmedel. Man hanterar tillgängliga mängder vatten på ett förnuftigt, medvetet och ekonomiskt sätt. Man använder maskiner effektivt och ökar den biologiska mångfalden. Andra mål inkluderar främjande av regionala traditioner, förbättring av koldioxidbalansen, minskad energiförbrukning, ansvarsfull hantering och rättvisa förutsättningar för anställda. Idag mer än någonsin kräver konsumenterna transparens i produktionsprocesser inom olika livsmedelsområden. Överensstämmelse med etiska värden blir oumbärliga i ekologiska, ekonomiska och sociala termer och en grundläggande förutsättning för ekonomisk framgång. Att hantera resurser med ansvar har hittat sin väg in i österrikisk vinodling för länge sedan. Det är ett följd nästa steg mot certifiering som ett hållbart vinodlingsföretag.

”Jag gör viner som jag själv tycker om, jag säljer enbart de viner jag gillar.”

– Meinhard Forstreiter-

Vårt urval