Champagne Michel Arnould et Fils

Champagne Michel Arnould et Fils är ett familjeföretag som idag drivs av 3:e generationens odlare, Patrick Arnould och hans svåger Thierry Gibelin. Vingårdarna som ligger i Grand Cru-byn Verzenay har funnits i familjens ägo sedan slutet på 1800-talet. Vid den tiden sålde man dock druvorna till olika större champagne-hus. Familjen hette för tiden Lefevre och det var Henri Lefevre som från början på 1930-talet började göra egen champagne, vilken han körde runt i sin Citroën och sålde i Frankrike. På 60-talet gifte sig hans barnbarn Francoise med Michel Arnould vilket ledde till födelsen av dagens Champagne Michel Arnould. Mer land köptes och man investerade i ny utrustning vilket resulterade i att man 1972 letade efter nya marknader utanför Frankrike och började exportera till bland annat England.

Under en tid sålde man druvor till b la. Bollinger, men de bästa druvorna, som Richard Juhlin beskriver som ”något av det svartaste Champagne kan uppbringa” behöll man till sina egna champagner. Sedan 10 år producerar man champagne på hela sin skörd. Man har även ett utbyte med Bonnaire i Cramant så man har har tillgång till Grand Cru-druvor av Chardonnay i några av sina Cuvéer bland andra B.50.

Champagne Michel Arnould har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, inte minst av Sveriges egen internationellt berömda champagneexpert Richard Juhlin. Huset anses som Verzenays bästa och han prisar husets spets-cuvée Mémoire de Vignes högt i sin bok ” En doft av Champagne – 8000 provade och betygsatta champagner”, och speciellt omnämns Mémoire de Vignes som nummer tre på listan ”100 champagner du måste prova innan du dör”.

Miljö- och hållbarhetscertifiering

För Patrick och Thierry ska vingårdens förvaltning leda till och bekräfta det unika hos en stor druvsort, i deras fall är det Pinot Noir, som är förknippad med Grand Cru terroir i Verzenay. Detta arbete föregås av strikta principer. I över tjugo år, steg för steg, genom upptäckter som ibland lett till besvikelse, har deras metoder för att bearbeta jorden utvecklats. Först och främst tillät arbetet med att ploga en återgång till det naturliga, vilket gav vinstockarna en ny dynamik. Detta arbete slutförs genom att använda delvis täckgrödor i vingårdarna för att stoppa användningen av ogräsmedel och förhindra erosion av jorden. Man använder sig av utvecklingen av ”sexuell förvirring”, användningen av biologiska modifieringar, en väl genomtänkt och kontrollerad uppbindning av vinstockarna som ger en kontrollerad avkastning, avknoppning och ”gammaldags” beskärning. Gallring och klippning  av blad möjliggör också penetrering och cirkulation av ljus och luft i vinrankorna. Alla dessa metoder hjälper varje år till att begränsa utvecklingen av sjukdomar och därmed krävande behandlingar. Dessutom har en fytosanitär och anpassad gödslingsstrategi och införandet av biologisk mångfald, såsom häckar, införts för att erhålla den nationella HVE-certifieringen (High Environmental Value). För att bli certifierad inom hållbar vinodling i Champagne måste mer än 125 åtaganden uppfyllas, b la kring koldioxidavtryck, avfallshantering och hälsoskydd respekteras. Dessa ansträngningar gav resultat, och Michel ARNOULD et Fils var den första i Champagne som fick dubbel certifiering (HVE och hållbar vinodling i Champagne) 2016, var och en berör miljöskyddet. 

Vårt urval